Pee Klak

De spaghetti bolognaise bij In de Patattezak oftewel ‘Pee Klak’ in Strombeek-Bever

Pee Klak: de bruine kroeg, the myth, the legend. Op het eerste zicht een doorsnee café, afgezien van de lange rij die zich standaard voor de deur bevindt. Binnen bots je op muren vol sfeerbeelden en vintage posters, mensen dicht op elkaar gepropt om toch maar àlle mogelijke plaats eruit te halen, obers die zich een weg door de drukte banen en achterin het kloppende hart: de keuken waar liters fameuze Pee Klak saus dagelijks het licht zien. Het gonst er van de gezelligheid.

Ik woonde lang enkele huizen verder dus het was een vaste go-to met familie en vrienden. Er ging geen maand voorbij dat ik er niet eens zat. Het verdriet was dan ook groot toen we besloten te verhuizen. Weg was de tijd van strategisch de rijen te kunnen vermijden, het makkelijk parkeren aan eigen huis en de nog makkelijkere take-out op luie avonden.

Waarom stond misschien wel hét bekendste spaghettirestaurant van Vlaanderen dan nog niet op de blog? Wel, sinds de verhuis ben ik er simpelweg niet meer geraakt, mede door het feit dat we een nieuw vast adresje vonden (coming soon). Maar speciaal voor Nina keerde ik dus met heel veel plezier eens terug naar onze OG spaghettikeet.

DE SPAGHET? Een no bullshit bord spaghetti met weinig franjes: dunne slierten, de beroemde bolognaisesaus, afgewerkt met een stevige berg geraspte kaas. Ik was – en ben nog steeds – gigantische fan van hun kaas. Zo fijn geraspt dat ‘ie heerlijk smelt op de tong. Maar bon, we zijn hier uiteraard voor de saus, dus how ’bout that?

Pee Klak saus is zo’n hype die de mensen verdeelt: either you love love LOVE it, or you don’t really get it. Ik schaar mij achter dat eerste kamp aangezien het lang mijn favoriete spaghetti was. Het is een vlezige bolognaise: meer gehakt, minder groentjes. En dan vooral fijngesneden ajuin en wortel – I like. De saus is goed gekruid en heeft een lekkere zoete nasmaak, al mis ik wel een beetje het zurige van de tomaat.

Voor 12 euro krijg je een ‘normale’ portie, waar mijn gezelschap en ik al moeite mee hadden. Zij die de maxi dus succesvol trotseren: respect.

SAMENGEVAT? Een herkenbare, lekker vlezige bolo die jarenlang mijn favoriet was. Must-try voor elke spaghettilover: tot welk kamp behoor jij?

spaghettiblogonaise_oranjerie_plantentuinmeise