Waar vind je de lekkerste vegan bolo?

Met de Try Vegan campagne zetten Eva vzw en Be Vegan gedurende de hele maand november de veganistische keuken in the spotlight. “Vegan is een verrijking”, luidt het op hun website. “Daarnaast biedt het schrappen van dierlijke producten ook heel wat voordelen voor het milieu, dierenwelzijn en je gezondheid.”

In het kader van Try Vegan besloot ik dus op zoek te gaan naar lekkere, 100% plantaardige spaghetti ‘bolognaise’. Ik lanceerde een oproep op mijn eigen Instagram en schakelde de hulp van Eva vzw in. Op basis van alle antwoorden verzamelde ik de 4 meest gesuggereerde adresjes, zodat ik elke week één vegan bolo kon afhalen. De slachtoffers: Spritz, Bavet, Mister Spaghetti en Solid Stash. Ready, set, go!

DE SPAGHETS

1. De Tagliatelle Alla Bolognese bij Spritz

Tagliatelle Alla Bolognese – Spritz

Spritz is een relatief nieuw, volledig plant-based Italiaans restaurant in hartje Antwerpen. Bezielster Luna Trapani (21!) is er niet alleen volledig op haar plek dankzij haar Italiaanse roots, ze schreef ook al een kookboek vol plantaardige Italiaanse recepten én is bezig aan een opvolger.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze saus ongelooflijk lekker was. Veel linzen, enorm fijngesneden groentjes en supergoed gekruid. Bovendien krijg je nog een potje saus on the side – een welkom gegeven aangezien take-away eten vaak snel uitgedroogd raakt -, waardoor de tagliatelle heerlijk smeuïg was. Ik moet toegeven dat ik 16 euro doorgaans wel te duur vind voor een bolo, maar aan deze zou ik dat met plezier nog eens geven.

De Tagliatelle Alla Bolognese is vanaf deze vrijdag te bestellen via de site van Spritz.

2. The Holy Mary bij Bavet

The Holy Mary – Bavet

Bavet needs no introduction – de spaghettiketen heeft op slechts enkele jaren tijd menig hart veroverd en is intussen in quasi elke grootstad te vinden. Ik ben persoonlijk ook grote fan van hun concept, dus zeer benieuwd naar hun interpretatie van een vegan bolognaise.

De Holy Mary is de enige in deze lijst waar een effectieve vleesvervanger in zat, namelijk plantaardig gehakt van de Vegetarische Slager. De creamy foam waarvan ze spreken op hun site bleek bij mijn take-away portie verdampt te zijn, of liever ‘verschuimd’ naar de zijkanten. Ook moet ik toegeven dat het geheel nogal droog oogde dus voegde ik meteen de extra saus toe. En YUM. Bavet zit er naar mijn mening pal op: de Holy Mary lijkt echt enorm hard op een vlezige bolognaise. Het gehakt is qua structuur indrukwekkend ‘echt’ en de smaken zitten ook juist. Als iemand me dit zonder context voorschotelde, zou ik het niet kunnen raden denk ik.

Voor een dog portie van The Holy Mary betaal je 12,5 euro.

spaghettiblogonaise_oranjerie_plantentuinmeise

3. De Green Hugger & Mister B. Veggie bij Mister Spaghetti

De Green Hugger & Mister B. Veggie – Mister Spaghetti

Ik hoor al langer dat ik ook eens naar Mister Spaghetti moet gaan. Mooie meevaller dus toen ik hun naam zag verschijnen in de suggesties voor dit artikel. De specifieke vraag was om de Green Hugger uit te testen maar ik bestelde ook hun ‘gewone’ vegetarische/vegan Mister B. Veggie aangezien die dichter aanleunt bij hun traditionele bolo.

Ik moet zeggen dat ik geen goede herinneringen heb overgehouden aan deze pasta’s. De Green Hugger bevat grote stukken groenten, tomatensaus en Italiaanse groenten, en de Mister B. Veggie heel fijne groentjes met uitzondering van de grotere wortels. Ik vond beide vooral een ietwat zurige smaak hebben, bijna op het zoetzure af. Als je daar een fan van bent, is Mister Spaghetti iets voor jou. Ik vond het nogal eentonig. To be fair: bij de Green Hugger kan je quorn als optie pakken, wat misschien voor extra smaak zorgt.

De Green Hugger kost € 15,5 (+ quorn 17) – héél duur -, de Mister B. Veggie kost € 11,5. Bij take-out krijg je 10% korting.

4. De Umami Bomb Bolognese van Solid Stash

Umami Bomb Bolognese – Solid Stash

Not gonna lie: het is niet de eerste keer dat ik deze bolo proefde. Ok de tweede keer, maar ik kan je één ding verzekeren: het zal niet de laatste geweest zijn. Ik reviewde Solid Stash al eerder op de blog, maar on popular demand moest ik ze gewoon ook echt opnemen in deze lijst. Wie haar nog niet kent: Lily Imschoot, het brein achter topconcept Solid Stash, maakt vegan diepvriesmaaltijden en levert deze aan je deur of in een afhaalpunt.

Lily’s saus zit boordevol groentjes, linzen en flavorrr. Op haar site legt ze uit dat vlees een hoge umami waarde heeft en het een uitdaging is om dit te evenaren in vegetarische en veganistische gerechten. Deze Umami Bomb Bolognese zit dus bomvol hacks om de heerlijke hartigheid te bekomen. Tip: neem zeker eens een kijkje naar de intrigerende ingrediëntenlijst. En als je dan toch al op haar site bent, kan je evengoed meteen enkele gerechten bestellen ;).

Een portie voor 1 persoon kost 9,9 euro. Voor 2 personen betaal je € 18. Tell Lily I said hi!

spaghettiblogonaise_oranjerie_plantentuinmeise

SAMENGEVAT? De lekkerste van smaak vond ik bij Spritz, al krijg je bij runner-up Solid Stash wel een dubbele portie voor bijna dezelfde prijs. De dichtste in de buurt van een ‘echte’ bolo was Bavet. Mister Spaghetti, ten slotte, was not my cup of tea. Als jullie nog suggesties hebben, met vlees of zonder, feel free om me een berichtje te sturen! My search for great spaghet never stops xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *