Monk

De spaghetti bolognaise bij de Monk in Brussel

Ik kan inmiddels al meerdere bekende spaghettirestaurants van mijn lijstje afvinken – zo bracht ik bijvoorbeeld al bezoekjes aan de Kastart, Pee Klak en Den Trol – maar toch ontbreken er nog enkele grote namen. Deze week is de Monk aan de beurt, ook zo’n fenomeen waarover ik de DM’s niet kan bijhouden. De verwachtingen zijn hoog.

De Monk ligt op de hoek van het gezellige Sint-Katelijneplein in Brussel, waar het barst van de hippe eetgelegenheden, en is één van die typische bruine kroegen die roem vergaarde door zijn spaghetti. Het café is onderverdeeld in een bargedeelte vooraan en een ‘buffetruimte’ achteraan, dewelke samen met de keuken de deuren opent vanaf 18u. Wij kwamen toevallig aan rond die tijd en waren verbaasd hoe snel de ruimte zich vulde. Er werd volop geschoven met tafels, stoelen en – a sign of the times – plexi schuiframen. Al snel ontstond er een gezellige drukte met één gemeenschappelijk doel: de fameuze Monk spaghetti.

DE SPAGHET? Ook al waren we er zo vroeg, toch moest ik best even wachten op de spaghetti. Geen probleem gezien de drukte maar toen mijn bestelling dan uiteindelijk kwam, had ik het gevoel dat het bord toch al even had staan wachten. De spaghetti kwam duidelijk niet vers uit het water en oogde zelfs wat uitgedroogd. Dit werd bevestigd wanneer ik mijn eerste hap nam – alles was lauw. Zo lauw dat de kaas zelfs weigerde te smelten. Ik bestelde dan maar wat extra saus in de hoop dat deze het geheel wat zou kunnen opwarmen, wat wel hielp, maar toch: een lauwe bolo is niet hetzelfde als een heerlijk dampend bord dus uiteraard heeft dit de ervaring wel wat beïnvloed.

Ik vond de saus persoonlijk enkel naar vlees smaken. Don’t get me wrong: Ik hou van een vlezige saus, zeker met grote stukken gehakt zoals in deze, maar ik miste wat afwisseling. Voor mij wordt de perfecte bolo belichaamd door een goede balans tussen zout, zuur en een beetje zoet. Wie al deze smaken in zijn saus kan draaien verovert mijn subjectieve hart. Als ‘ie dan ook nog eens effectief warm geserveerd wordt, is het plaatje helemaal af. Sorry, Monk.

SAMENGEVAT? Fans van een zoute, vlezige bolo met grote stukken gehakt zitten hier aan het juiste adres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *